Psihoterapija za parove je specijalizovana forma terapije koja se fokusira na poboljšanje komunikacije, razumevanja i bliskosti između partnera.

Naš cilj je da vam pomognemo da prevaziđete izazove sa kojima se suočavate kao par, bilo da su to konflikti, problemi u komunikaciji, nedostatak bliskosti ili nešto drugo. 

Posetite Empatija savetovalište za parove u Beogradu.

Kada i kome je potrebna terapija za parove?

Terapija za parove je potrebna kada se parovi suočavaju sa stalnim konfliktima, nesporazumima, gubitkom bliskosti ili kada se dogode neke velike životne promene koje utiču na njihov odnos.

Takođe, terapija može biti korisna i kada parovi žele da poboljšaju svoju komunikaciju, razumevanje i bliskost.

Ovo su najčešći razlozi za dolazak kod psihoterapeuta za parove:

  • Konflikti i svađe – nema osobe koja se nekad nije posvađala s partnerom, međutim, ukoliko su ove svađe učestale i ne mogu se razrešiti samostalno, partnerska terapija može biti od koristi.
  • Ljubomora – ljubomora može biti destruktivna za odnos i može dovesti do stalnih konflikata i nepoverenja. Terapija može pomoći parovima da razumeju i upravljaju svojim osećanjima ljubomore.
  • Problemi sa komunikacijom – mnogi parovi dolaze na terapiju jer imaju problema sa komunikacijom. To može uključivati nesporazume, nesposobnost da se izraze osećanja i potrebe ili stalno prekidanje jedno drugog.
  • Gubitak bliskosti ili intimnosti – ako klijenti osećaju da su se udaljili jedno od drugog ili da su izgubili bliskost koju su nekada imali, psihoterapija za parove može pomoći u ponovnom povezivanju.
  • Velike životne promene – velike životne promene, kao što su rođenje deteta, gubitak posla, preseljenje ili gubitak voljene osobe, mogu stvoriti stres u odnosu. Psihoterapeut za parove može pomoći partnerima da o ovim temama otvoreno razgovaraju.
  • Neverstvo – neverstvo može biti izuzetno bolno i dovodi do ozbiljnih problema u odnosu. Terapija je tu da pomogne parovima da se nose sa bolom i izdajom, i da rade na obnovi poverenja.
  • Problemi sa seksualnošću – seksualni problemi, bilo da su fizički ili emocionalni, dovode do napetosti u odnosu, a terapija pomaže parovima da otvoreno razgovaraju o ovim problemima i pronađu rešenja.
  • Priprema za brak ili decu – sve češće parovi dolaze kod bračnih savetnika kao deo pripreme za brak ili dete svesni da su to velike promene ili zabrinuti kako će se snaći u novoj ulozi koja ih čeka.
  • Zavisnosti – bilo da se radi o zavisnosti od alkohola i droga, ili sve češćim zavisnostima ,,savremenog života” kao što su kocka, društvene mreže i pornografski sadržaj, one mogu imati ozbiljan uticaj na odnos i narušiti poverenje u vezi. Psihoterapija tada može pomoći partnerima da se nose sa posledicama zavisnosti i da rade na oporavku.
  • Diskriminacija i neprihvatanje seksualne orijentacije – istopolni parovi često se suočavaju sa diskriminacijom, što može dovesti do stresa i anksioznosti. Psihoterapeut za parove uči klijente da se nose sa ovim iskustvima i da razviju strategije za suočavanje s problemima.

Psihoterapeut

Kako izgleda psihoterapija za parove u centru za edukaciju Empatija u Beogradu?

Psihoterapija za parove podrazumeva razgovore sa psihoterapeutom, gde se parovi podstiču da otvoreno i iskreno razgovaraju o svojim problemima, osećanjima i potrebama.

Svesni toga da je svaki par individualan, naši psihoterapeuti koriste različite tehnike i pristupe vođeni proverenim metodama iz Geštalt psihologije. Sve u cilju da pomognemo klijentima da bolje razumeju sebe i svog partnera. Naučićemo vas kako da razvijete bolje veštine komunikacije i rešavanja konflikta, kroz vežbe aktivnog slušanja i preciznog definisanja sopstvenih potreba i emocija.

Šta ako partner ne želi na terapiju za parove?

Ako partner ne želi na terapiju za parove, može biti korisno da se prvo razgovara o tome zašto ne želi da ide. Možda ima strahove ili nesporazume o tome šta ove seanse podrazumevaju ili ne uočava problem u vezi, te mu nije jasno zašto mu je potreban psiholog za parove. Tada se možete posavetovati sa terapeutom o najboljem načinu da pokrenete ovu temu sa partnerom ili mu predložiti da krene na individualnu psihoterapiju ukoliko mu ta opcija deluje sigurnije.

Psihoterapeut za parove Beograd – gde se nalazi centar za edukaciju Empatija?

Psihoterapija za parove u Beogradu se održava u našem prostoru u centru grada, u mirnom i sigurnom kutku na Vračaru. Parove ovde očekuju edukovani psihoterapeuti, eksperti za partnerske odnose. Naš cilj je da vam pružimo sigurno i podržavajuće okruženje i savetovanje za parove koje će vam pomoći da radite na poboljšanju svog odnosa.

Kontaktirajte nas ili pozovite

Goran Marjanović: +381 (64) 507 25 79

Čekamo vas!