Bračni savetnik je edukovani psihoterapeut za bračne probleme, specijalizovan za njihovo prevazilaženje.

Ukoliko uviđate da su se vaši bračni odnosi promenili ili se suočavate sa izazovima koje ne možete sami da prebrodite, bračna psihoterapija vam može pomoći da osnažite i sačuvate svoj brak.

Ne plašite se da potražite pomoć profesionalca i napravite prvi korak zakazivanjem seanse u našem bračnom savetovalištu u Beogradu.

Posetite Empatija bračno savetovalište u Beogradu.

Kada treba potražiti pomoć bračnog savetnika?

Bračno savetovanje je proces terapije koji pomaže supružnicima da poboljšaju svoje odnose. Kao bračni savetnici često se susrećemo sa parovima koji su u različitim fazama braka, od onih koji tek počinju da grade svoj zajednički život, do onih koji su već godinama u braku. Ovo su najčešći razlozi zbog kojih nam bračni parovi dolaze, kada uvide da im je odnos narušen:

 • Konstantne svađe i nesuglasice – ako se par konstantno svađa, često oko istih stvari, to je gotovo uvek znak da postoji dublji problem koji treba rešiti.
 • Nedostatak komunikacije – komunikacija je osnova za zdrav odnos. Ako par ima problema sa komunikacijom, to može dovesti do nesporazuma i konflikta, ali naš bračni psihoterapeut je tu da radi sa njima.
 • Prevara – prevara može biti izuzetno bolna i dovesti do ozbiljnih problema u odnosu, a najčešće i do razvoda. Terapija služi da pomogne parovima da se nose sa bolom i povratkom poverenja, ali i da odluče da li je uopšte moguće nastaviti brak.
 • Seksualni problemi – problemi u seksualnom životu mogu biti znak dubljih problema u odnosu. Bračno savetovalište je siguran prostor na kom ne postoji osuda, a supružnici se podstiču da otvoreno razgovaraju o svojim seksualnim potrebama i željama.
 • Finansijski problemi – finansijski problemi su uzročnik velikog stresa koji se odražava i na brak. Seansa uz stručno lice može pomoći parovima da razviju zdrave finansijske navike i strategije, ne kriveći jedno drugo za neuspehe.
 • Problemi sa decom – deca mogu doneti veliku radost, ali i stres u odnos. Bračno savetovanje pomaže pri nošenju sa izazovima roditeljstva, ali i dovodi do pitanja da li je potrebno krenuti na porodičnu psihoterapiju.
 • Nedostatak bliskosti ili emocionalne povezanosti – ako se supružnici osećaju kao da su se udaljili, to može biti još jedan od znakova da je vreme za bračno savetovanje.

Svaki par je jedinstven i svaki odnos ima svoje izazove. Bračno savetovanje može biti korisno za svaki par, bez obzira na to koliko su veliki ili mali njihovi problemi.

Ključ je u tome da se ne čeka previše dugo pre nego što se potraži pomoć.

Što pre par počne sa bračnim savetovanjem, veće su šanse za uspeh.

Kako izgleda bračna psihoterapija u centru za edukaciju Empatija u Beogradu?

Za razliku od tradicionalne psihoterapije koja je usmerena na pojedinca, naš bračni psihoterapeut iz Beograda fokusira se na ispitivanje uticaja pojedinca na bračnu zajednicu i njeno funkcionisanje koristeći dokazane metode iz Geštalt pravca psihologije.

Ovakva psihoterapija predstavlja proces u kojem bračni parovi rade sa terapeutom kako bi rešili probleme u svom odnosu. Ovaj proces može izgledati različito za različite parove jer je svačija priča individualna, ali proces se uglavnom sastoji iz sledećih celina:

 1. Inicijalna konsultacija – naš bračni terapeut će prvo razgovarati sa parom kako bi razumeo prirodu njihovih problema i šta žele da postignu kroz savetovanje. Obično razgovaramo o istoriji njihovog odnosa, trenutnim problemima i ciljevima za budućnost.
 2. Individualne sesije – iako je fokus na paru kao celini, terapeut može takođe provesti vreme razgovarajući sa svakim partnerom pojedinačno. To je važno jer terapeut bolje razume perspektive i osećanja svake osobe nakon razgovora.
 3. Zajedničke sesije – bračna psihoterapija se najvećim delom trajanja provodi u sesijama sa oba partnera. Terapeut vodi ove sesije, pomažući paru da komunicira o svojim problemima na konstruktivan način.
 4. Veštine i strategije – naše bračno savetovalište fokus stavlja na učenje novih veština i strategija za rešavanje problema. Ovo najčešće podrazumeva podsticanje razvoja veština komunikacije, tehnika za rešavanje konflikta, strategija za poboljšanje intimnosti i druge.
 5. Praćenje napretka – tokom procesa, bračni terapeut će pratiti da li i kojim tempom supružnici napreduju i prilagođavati pristup prema potrebi. Ovo može uključivati promenu fokusa, uvođenje novih strategija ili tehnika, ili prelazak na druge teme.

Koliko traje bračna terapija?

Bračna terapija je proces koji zahteva vreme i posvećenost kako bi se postigao željeni rezultat. Trajanje bračne terapije može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući prirodu problema, spremnost partnera da rade na rešavanju problema i njihovu posvećenost terapiji.

Svaka seansa traje 80 minuta, a održavaju se jednom nedeljno. Ukupna dužina trajanja terapije obično je kraće od individualnih seansi koje su mnogo složenije. Međutim, u nekim slučajevima, bračna terapija može trajati i duže. Na primer, ako su problemi duboko ukorenjeni ili ako par ima više problema na kojima treba raditi.

Prva seansa je obično uvodna i služi za upoznavanje bračnog psihoterapeuta sa problemima sa kojima se bračni par suočava. Ova seansa je ključna jer terapeut može da proceni prirodu problema i da predloži plan terapije.

Važno je napomenuti da uspeh bračne terapije u velikoj meri zavisi od volje i posvećenosti partnera da rade na svojim problemima.

Šta ako jedna strana odbija bračno savetovanje?

Ako partner odbija zajedničku terapiju, to može biti znak da ne želi da radi na poboljšanju odnosa ili da ne vidi problem u vezi. Međutim, ne znači da je sve izgubljeno. Možda samo ne razume šta bračna psihoterapija podrazumeva ili se plaši da će biti posramljen i okrivljen za probleme u braku.

Ako vaš partner odbija da ide na bračnu terapiju, možda bi, bar u početku, bio voljan da ide na individualnu psihoterapiju, što je svakako korak ka poboljšanju odnosa u vašoj vezi.

Bračni savetnik Beograd – gde se nalazi centar za edukaciju Empatija?

Naše bračno savetovalište u Beogradu nalazi se u naljepšem delu grada, u mirnom kutku na Vračaru, nadomak Tašmajdanskog parka. Osmelite se da učinite taj prvi (najteži) korak i zakažite svoju zajedničku seansu kako biste učvrstili i poboljšali svoj brak.

Kontaktirajte nas ili pozovite

Goran Marjanović: +381 (64) 507 25 79

Čekamo vas!